Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt komt meer in beweging

De vraag naar uien op de exportmarkten groeit. Enigszins onder invloed van zorg over de kwaliteit komt er ook meer aanbod van telers. De prijs beweegt nog nauwelijks.

De noteringen van de telersbeurzen bleven de afgelopen week nagenoeg onveranderd voor de gele zaaiuien. Al is er in de afgelopen zes weken wel iets van de telersprijs afgegaan, voor de inkopers blijft deze hoog. Ze kunnen er weinig aan verdienen. De uienexport loopt goed. De vraag naar Nederlandse uien neemt weer toe. De afzet is heel breed, met behalve levering in Afrika ook meer afzet in Azië en Midden-Amerika. Daarnaast gaan er kleine volumes weg naar Oost-Europa. Er liggen veel mogelijkheden in landen die nog niet zo sterk aan de markt zijn. Aan Rusland is echter voorlopig erg weinig verkocht.

Behalve de vraag groeit ook het aanbod af boerderij. Prijsverhogingen waarop was gehoopt zijn uitgebleven, verder kijkt men kritischer naar de voorraden uien in de schuur. Er komen hier en daar partijen bovendrijven die nu nog goed genoeg zijn, maar waarmee men geen risico wil lopen. Grove rode uien werden daardoor iets goedkoper in Emmeloord. Aangezien het in het begin van de oogst naar uitzag dat er dit seizoen echt excellente kwaliteit uit de bus zou komen is dat een beetje tegen de verwachting. Problemen in de bewaring, zo die zich al voordoen, betreffen doorgaans koprot. Het is afwachten hoe dit zich ontwikkelt, doorgaans is de situatie in december pas maatgevend voor de uiteindelijke kwaliteit van de uien.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.