Akkerbouw

Achtergrond

Toename aanbod drukt op graanprijzen

Op de termijnmarkt in Parijs staat de prijs van tarwe wat onder druk, hij staat alleen voor de eerst aflopende contracten nog iets boven de 200 euro per ton.

Bij mais is de druk op de prijs veel groter, deze verloor in een week tijd ruim 5 procent aan waarde. Ook de termijnmarkt in Chicago laat dat beeld zien. De daghandel heeft de afgelopen maand geen extreme prijsschommelingen gehad en staat weer op de niveaus van begin oktober, maar de onderliggende tendens is prijsdaling vanwege ruimer aanbod. Dat laten althans de marktindexen van de Internationale Grains Council zien. De sector kijkt reikhalzend uit naar de maandelijkse rapportage over de agrarische wereldmarkten (Wasde) door het Amerikaanse ministerie van landbouw, op vrijdag aanstaande. Deze bleef vanwege opgeschorte werkzaamheden van de overheid in de VS de vorige maand uit. De verwachting is alom dat de mais- en sojaproductie in de VS flink naar boven wordt bijgesteld, zoals ook het graanmarktbureau Agritel meldt. Voor de termijnmarkt is de verwachte productietoename al voor een deel in het prijspeil verwerkt. Vooral voor mais kan er prijsdruk op de fysieke markt volgen. De telers moeten van een deel van de oogst af wegens tekort aan opslagcapaciteit. Op de tarwemarkt zijn Egypte en Jordanië actief voor inkoop. Normaal gesproken zou de levering verzorgd kunnen worden vanuit het Zwarte Zee-gebied. In Rusland zijn echter de prijzen opgelopen als gevolg van opkopen van voorraden door de overheid en matig aanbod door producenten. Ook kampt Rusland met de slechte kwaliteit van de tarwe-oogst.

Prognose: prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.