Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs daalt, mais en soja duurder

De tarweprijs daalt. Er is veel beschikbaar en in Rusland en Oekraïne is meer gezaaid. Mais werd duurder in Parijs. De oogst in Europa verloopt stroef.

De graanmarkt was vorige week afwachtend. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceerde vrijdagavond de nieuwe Wasde-prognose over productie en verbruik van graan. Handelaren keken ernaar uit, want het oktoberrapport was niet verschenen vanwege de shutdown van de overheid. De grote vraag was: wat oogst de VS aan mais en sojabonen?

USDA verhoogde de prognoses van mais en sojabonen ten opzichte van september, zoals verwacht. De mate waarin verraste de markt. De hectare-opbrengsten stegen, maar USDA verkleinde het te oogsten areaal vanwege de vele regen in het voorjaar. Daardoor was de prognose lager dan verwacht. De mais- en sojaprijzen stegen vrijdagavond dan ook op de termijnmarkt in Chicago. Gerekend over de hele week werden sojabonen (januaricontract) 3,6 procent duurder. Maar de maisprijs (decembercontract) moest over de hele week toch 0,1 procent inleveren, ondanks de stijging van vrijdag, en staat nu op het laagste niveau in 38 maanden.

In Parijs daalde maisprijs (januaricontract) op vrijdag met 75 cent naar €173,50 per ton. Maar over de hele week werd het contract €5,25 duurder. Dat komt door de regen in Europa. De maisoogst verloopt stroef en de hectare-opbrengsten vallen tegen ten opzichte van eerdere prognoses. In Oekraïne moet zelfs een derde van de mais nog worden geoogst en in Rusland nog bijna 45 procent.

De tarweprijs laat een ander beeld zien. Die daalde vorige week zowel in Chicago als Parijs. In Rusland en Oekraïne is de laatste twee weken nog heel veel wintertarwe gezaaid. De achterstand is flink ingelopen. Door het zachte weer ontwikkelt het graan zich snel, waardoor de kans op uitwintering afneemt. Bovendien verhoogde USDA de wereldvoorraad aan tarwe.
Grote vraag blijft wat China doet. Volgens USDA produceert China met 121 miljoen ton net zoveel tarwe als vorig seizoen. Het land zou dit seizoen 8,5 miljoen ton tarwe importeren. Maar analisten betwijfelen beide cijfers. Droogte zou de opbrengsten hebben verlaagd, waardoor China meer tarwe in andere landen moet kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.