Akkerbouw

Achtergrond

Tafelaardappelmarkt wacht op impuls

Diverse factoren beïnvloeden momenteel de markt voor tafelaardappelen. De consumptie is niet slecht, passend bij het najaar, maar cruciaal zijn voor het vervolg de ontwikkeling van de exportmarkt en in dat verband het verloop van de winter.

Ten opzichte van vorig seizoen zijn de prijzen van wasserijgeschikte aardappelen op ongeveer gelijk niveau, terwijl 'export' wat minder scoort en fritesgeschikt beduidend minder.

In het algemeen is het aanbod goed wasbare partijen echter niet ruim. Er is verschil in kwaliteit tussen de aardappelen in het Noorden en het Zuiden. In het Noorden is deze wat beter, daar is de doorsnee kwaliteit goed, maar uitschieters naar beneden zijn er zeker ook.

Algemeen geldt dat de blauwgevoeligheid van de aardappelen groot is, vanwege het dit seizoen hoge onderwatergewicht. Meerdere rassen hebben niet de gewenste kleur. Dat geldt vooral in het segment vastkokende aardappelen. Voor de schaarse, echt mooie partijen vastkokende is veel vraag, vanuit België en Duitsland.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.