Akkerbouw

Achtergrond

Stemming op uienmarkt wordt vaster

Er komt wat meer beweging in de uienmarkt. De telersbeurzen hebben hun noteringen deze week dan ook iets kunnen verhogen. Emmeloord sprak op donderdag 28 november zelfs van een vaste markt.

Opmerkelijk is dat de prijsstijging niet beperkt bleef tot de grove sortering. Ook fijne uien zijn beter betaald. Het heeft er alle schijn van dat de werkvoorraad bij sorteerders en verwerkers onderhand op raakt, waardoor ze klem zitten tussen een afzetmarkt die nauwelijks bereid is meer te betalen en telers die uien vasthouden. In deze periode van het bewaarseizoen komen doorgaans de mogelijke bewaarproblemen naar voren. Her en der worden koprot en fusarium gevonden. Het levert momenteel geen onoverkomelijke aanboddruk op. Telers wordt wel aangeraden regelmatig zelf op koprot te controleren (uien doorsnijden).

Dat telers afwachten komt doordat de beschikbaarheid van uien een stuk minder is dan vorig seizoen. In Nederland, maar ook in Europees verband is dat ook zo, volgens het Duitse agrarische marktbureau AMI. AMI gaat uit van een uienoogst in de EU-27 à 5,2 miljoen ton uien, tegen vorig seizoen 5,5 miljoen ton.

In de nichemarkten voor rode en biologische uien, waar de handelsstromen stabieler zijn dan die van de gele zaaiuien, blijft de stemming momenteel rustig, met vrijwel onveranderd prijspeil.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.