Akkerbouw

Achtergrond 574 x bekeken

Stemming op de markt voor peen is vast

Middenmeer gaf deze week met een notering van €8,00-11,00 per 100 kilo de eerste prijsverhoging voor C/D-peen van het lopende seizoen.

Emmeloord noteerde alleen schaaltjespeen wat hoger, zij het nog altijd op een wat lager niveau dan B-peen. Grove peen trekt de kar. De markt is vast gestemd, maar er wordt wat minder dan de telersnoteringen betaald voor peen van de zandgronden. Deze is immers niet echt geschikt voor bewaring.

De rooiactiviteiten lopen naar het einde toe. Groningen is zo goed als klaar, in de Flevopolders is er komende week nog wat rooiwerk. In het zuidwesten en België moet men nog wel aardig wat binnenhalen, maar daar loopt het rooien niet echt soepel gezien de bodemgesteldheid. Bovendien gaat het loof achteruit vanwege de lichte nachtvorst, waardoor het minder houvast biedt. Hier heeft men ook wel wat problemen met rotte punten aan de peen, vanwege de overmaat aan regen die er is geweest.

Biopeen noteert Emmeloord nog steeds niet. Er is nagenoeg geen af land aanvoer, de meeste peen is binnen. Export naar de landen die normaal biopeen uit schuur afnemen (Duitsland, Frankrijk) levert echter nog te weinig handel op. Incidenteel is wel verkocht voor (door-)levering aan Duitse supers, maar zeker niet voor het prijspeil van 35 tot 40 cent per kilo dat de Nederlandse telers voor ogen hebben. Al met al is ook voor biopeen aantrekkende marktstemming te verwachten, door de ten opzichte van vorig jaar mindere beschikbaarheid van peen.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.