Akkerbouw

Achtergrond

Smallere kloof tussen tarwe en mais

De prijzen op de graanmarkt zijn in rustiger vaarwater gekomen na de publicatie eind vorige week van het Wasde-rapport door het USDA.

Het prijsverschil tussen tarwe en mais was groot op de termijnmarkt in Chicago. De kloof is smaller doordat de maisprijs steeg en tarwe goedkoper werd.

In Parijs noteert tarwe nog altijd boven de 200 euro. Ook de spotmarkten in West-Europa staan boven de 200 euro. Het HPA noteert deze week 205 euro voor voertarwe in Rotterdam geleverd. Dat is 1 euro meer dan vorige week.

Er wordt een overvloed aan mais verwacht. In de VS is de oogst voor 84 procent klaar. In Europa schiet de oogst echter niet op door de regen. Vooral Hongarije en Roemenië lopen achter. Dat brengt handelaren in problemen. De afnemers hadden kleine voorraden van de oude oogst vanwege de hoge prijs. Die kochten zo snel mogelijk mais van de nieuwe oogst om de voorraad aan te vullen. Maar door de oogstvertraging, levert de handel niet op tijd. Dat kan handelaren veel geld kosten. Maar het heeft geen prijsopdrijvend effect. Iedereen weet dat de wereld dit jaar een groot overschot aan mais produceert.

Dat geldt ook voor sojabonen. Het USDA schat dat de wereldproductie dit seizoen 13,5 miljoen ton hoger is dan het verbruik. Toch worden sojabonen duurder. China koopt veel bonen en kan alleen terecht in de VS. Zodra Brazilië in januari begint te oogsten, kan grote prijsdruk ontstaan. Brazilië verwacht een recordoogst aan sojabonen. Ook Argentinië verwacht een goede oogst. Het weer in die landen bepaalt de komende weken in hoge mate de sojaprijs.

Prognose: tarweprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.