Akkerbouw

Achtergrond

Prijs fritesgeschikt beweegt weinig

In de aardappelsector is de markt voor fritesgeschikt nog steeds rustig. Maandag 4 november kwam in navolging van de telersbeurzen ook Rotterdam met de eerste aardappelprijzen van het seizoen.

Dat leverde voor de fritesgeschikte aardappelen met bestemming Nederland, België of Duitsland geen verrassingen op. De prijs daarvan kwam uit op 15 tot 20 euro per 100 kilo. Dat is ook de range die uit het Agriprins-prijssysteem naar voren komt. In de lagere prijsregionen zijn er partijen die opgeruimd moeten worden wegens kwaliteitsverlies (bederf) of onvoldoende opslagcapaciteit. Verder zijn er veel transacties voor aflandlevering van Fontane van de zuidelijke zandgronden, dikwijls meegeleverde overproductie van contracttelers. Het prijsvaste, rustige beeld overheerst al weken en is in hoge mate te danken aan de door verwerkers al voor de jaarwisseling 2012/'13 voortvarend ingezette contractbesprekingen. Op de vrije markt bijkopen is – althans voorlopig – niet aan de orde. De handel voor later in het seizoen scoort veel hoger, rond 20 euro voor bijvoorbeeld Markies. Dat is al bijna de prijs voor april 2014 op de termijnmarkt in Frankfurt.

De exportnotering van Rotterdam staat in een rustig gestemde markt al op €20 tot €22,50, eveneens ten teken van de erg beperkte beschikbaarheid van vrije aardappelen. Als vraag uit het (Oost-Europese) buitenland toeneemt kan het nog hard gaan.

Gezien de kleine oogst is net als in het vorige seizoen iedere aardappel er één. De prijzen voor kleine en ondermaatse fritesgeschikte en ook de voor de droogindustrie bestemde aardappelen zijn relatief hoog. Rotterdam noteerde voeraardappelen zelfs voor 3,50 tot 4,50 euro per 100 kilo.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.