Akkerbouw

Achtergrond

Peenhandel is vast gestemd ondanks beperkte export

Inkoop van peen voor de gekoelde bewaring gaat deze dagen meest voor 10 tot 12 cent per kilo, met nog steeds de aanmerking dat grovere peen het best wordt betaald. Dat blijft voorlopig zo, wel heeft het er alle schijn van dat het Verenigd Koninkrijk veel grove peen kan leveren dit seizoen.

Export biedt in de loop van december meer perspectief. Omliggende landen zijn nu nog grotendeels zelfvoorzienend. Duitsland is daardoor nog niet vol aan de markt. Export naar Frankrijk heeft een kleine opleving gehad doordat in België en Frankrijk 11 november werd gevierd en daar minder spoelcapaciteit is ingezet. Daarnaast geldt voor België dat niet overal gerooid kon worden. Er zijn momenteel leveringen van peen aan Rusland (gewassen) en Tsjechië (veldgewas), al gaat het niet om topvolumes. Oost-Europa oriënteert zich op de Nederlandse markt, maar dit heeft nog geen prijsopdrijvend effect. Onder belangstellenden zijn inkopers uit de Baltische landen, die eigen productie doorschuiven naar Rusland en elders in de EU hun voorraad aanvullen.

De wortelen zijn dit seizoen weliswaar niet erg grof, maar gemiddeld wel wat langer dan gemiddeld. Op nat gebleven percelen ontstaan er nu problemen met rotte punten. Dat geldt vooral de percelen bewaarpeen in het zuidwesten en in iets mindere mate de regio met zwaardere klei in de Flevopolders.

Prognose: prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.