Akkerbouw

Achtergrond

Overschot drukt suikerprijs omlaag

De suikerprijs daalt. Dat komt niet onverwacht, want de wereld produceert meer suiker dan het verbruikt. Het decembercontract op de termijnmarkt in Londen sloot maandag op $485,60 per ton. Dat is de laagste notering sinds half september.

Toch is het even wennen. Sinds half september steeg de suikerprijs geleidelijk. De oorzaak was de regen in Brazilië, waardoor de rietoogst traag verliep en het suikergehalte terug liep. Bovendien ontstond in oktober brand in een grote suikeroverslagplaats in de Braziliaanse haven Santos. Eigenaar Copersucar meldde dat 180.000 ton suiker verloren was gegaan. Dat is niet veel, als je het afzet tegen het suikeroverschot van minimaal 3 miljoen ton dat de wereld dit seizoen realiseert. Maar de overslagterminal in Santos speelt een belangrijke rol in de Braziliaanse suikerexport.

Maar de prijsstijging was niet vol te houden gezien het grote overschot. Rabobank verwacht dat de wereld aan het eind van dit seizoen een voorraad heeft van 77 miljoen ton suiker op een verbruik van zo'n 175 miljoen ton. Dat is de grootste eindvoorraad ooit.

De suikerprijs blijft dit seizoen onder druk staan. Veel landen lopen tegen stijgende kostprijzen aan, omdat land en arbeid daar steeds duurder worden. De Indiase suikerindustrie lijdt dit jaar een verlies van 460 miljoen dollar. In Thailand steeg de kostprijs in vijf jaar van 220 naar 460 dollar per 100 kilo. De kans is groot dat in veel landen de suikerproductie daalt vanwege de lage prijs. Daardoor stijgt de prijs op termijn. Ook de suikermarkt heeft zijn varkenscyclus.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.