Akkerbouw

Achtergrond

Overschot drukt suikerprijs

De suikerprijs daalt. Vrijdag sloot het decembercontract op de termijnmarkt in Londen op $452,80 per ton.

In negen handelsdagen daalde de decembernotering bijna 33 dollar. Vrijdag was de laatste handelsdag dat het decembercontract over de toonbank ging. De suikerprijs zit op het laagste niveau sinds juni 2010. De prijs bleef de laatste maanden op niveau door de regen in Brazilië. Dat vertraagde de oogst en de neerslag drukt het suikergehalte in het riet.

Maar het is onvermijdelijk dat de suikerprijs daalt. De wereld produceert voor het vierde achtereenvolgende seizoen meer suiker dan het verbruikt. De schattingen van analisten over het overschot in 2013/2014 variëren nogal. Marktbureau Czarnikow houdt het op 2 miljoen ton. FO Licht verwacht een overschot van maar liefst 6 miljoen ton. De voorraden suiker groeien en dat is funest voor de prijs.

Je ziet dan ook dat landen maatregelen nemen om de eigen suikersector te beschermen. De EU verruimt het exportquotum naar de maximale hoeveelheid van 1,35 miljoen ton die de WTO toelaat. India overweegt de invoerrechten te verdubbelen. De VS wil suiker opkopen voor de ethanolproductie. Brazilië verhoogt de bijmengverplichting voor ethanol.

Maar volgend seizoen 2014/2015 kunnen de kaarten weer anders liggen. De productie van suiker is in veel landen niet meer rendabel door de lage prijzen. Terwijl de kostprijs in landen als India, Thailand, Brazilië en China flink stijgt door de economische ontwikkeling. Daardoor daalt de suikerproductie en dat heeft een prijsopdrijvend effect.

Prognose: suikerprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.