Akkerbouw

Achtergrond

'Natuurlijke koudemiddelen blijven niche'

Natuurlijke koudemiddelen worden nooit de standaard, zegt Cor van Maanen van Geerlofs Koeltechniek. “Ze zijn gevaarlijk en duur. Ik denk dat synthetische koudemiddelen altijd in gebruik blijven.”

Van Maanen reageert op de discussie rond het uitfaseren van synthetische koudemiddelen, ook wel f-gassen genoemd. Vanaf 1 januari 2015 worden synthetische koudemiddelen uit milieuoverwegingen in fases verboden, te beginnen met het veelgebruikte R22.
Wanneer de andere middelen uit gebruik worden genomen, is nog niet bekend. "Dat besluit wordt al jaren uitgesteld en kan ook nog wel jaren duren", zegt Van Maanen. De politiek wil dat koelende bedrijven in Europa overstappen op natuurlijke koudemiddelen. Van Maanen stelt dat deze dan wel beter mogen zijn voor het milieu, maar zeker niet voor de mens. "Er zitten veel risico's aan het gebruik van natuurlijke koudemiddelen. Ammoniak tast bijvoorbeeld je zenuwstelsel aan en propaan is brandgevoelig, daar wil je niet bij in de buurt werken." Vandaar dat natuurlijke koelmiddelen in twee fasen worden toegepast; de gevaarlijke stof wordt extern opgeslagen. Bovendien moet er een compleet nieuwe installatie voor komen.
Niet zo vreemd dat het een duurdere methode is dan met synthetische middelen. Kenners zeggen dat de investering een kwart duurder is. "Het is niet eerlijk om te stellen dat iedereen aan de natuurlijke koudemiddelen zou moeten. Een ondernemer wil tenslotte een positief bedrijfsresultaat."
Momenteel gebruikt 5 tot 10 procent van de agrarisch ondernemers natuurlijke koudemiddelen, stelt Van Maanen.Toch moet Van Maanen ook erkennen dat er een omschakelpunt is. Voor grote bedrijven is een natuurlijke installatie rendabel en daarmee is het ook de meest toekomstbestendige manier van koelen.Wie minder dan 1.000 ton product koelt, hoeft volgens Van Maanen niet eens na te denken over natuurlijke koudemiddelen. "Dan zijn de risico's te groot." Tussen de 1.000 en 5.000 ton is overwegen nuttig en daarboven zijn natuurlijke koudemiddelen het meest rendabel. Voor een groot bedrijf is de investering per ton opslagcapaciteit immers minder groot.
Maar wat moeten die agrariërs dan die minder dan 1.000 ton koelen? "De installatie ombouwen zodat we een ander synthetisch middel kunnen gebruiken", zegt Van Maanen. "Zo zijn de nieuwe synthetische middelen R407c en R134a goede alternatieven. Deze middelen breken de ozonlaag niet af, zoals R22. Wel leveren ze een bijdrage aan het broeikaseffect."
Volgens Van Maanen is het niet waarschijnlijk dat deze middelen op korte termijn worden verboden. "Door om te bouwen, kan de installatie nog zo tien jaar mee. Wie dit voor 2015 doet, kan problemen voorkomen. Stel dat je in het bewaarseizoen met een lekkage komt te zitten en we mogen het middel niet bijvullen... Dan heb je echt een probleem."

Of registreer je om te kunnen reageren.