Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Koprot blijft aandachtspunt in prima uienoogst

De uienoogst van 2013 wordt door het moeizame groeiseizoen gekenschetst door lagere opbrengsten. Over de kwaliteit zijn de meesten best te spreken, hoewel de koprotdruk toeneemt.

Over het algemeen zijn de geluiden over de kwaliteit van uien dit seizoen positief. Het is de opbrengst die achterbleef bij voorgaande jaren. Vooral in het zuiden en midden van het land.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het landelijk gemiddelde 54,4 ton per hectare, bijna 15 procent minder dan in 2012. Door de areaalgroei van 5,5 procent blijft de productiedaling beperkt tot 10 procent.

"Gezien de stand van het gewas in dit voorjaar valt de kwaliteit niet tegen", zegt teeltadviseur Paul Hooijman van DLV Plant. "De opbrengsten wel, die zijn 10 tot 15 procent lager dan vorig jaar. Hoe zwaarder de grond, hoe dunner de stand was. Doordat de grond te fijn lag na de vorst kwam veel zaad te diep te liggen. Dan maak je het de plant te moeilijk."

De kleur van de bewaaruien is goed, omdat het product in de meeste gevallen onder goede omstandigheden is binnengereden.

Hooijman adviseert telers om uien te controleren op spruitrust. "Onbespoten uien zijn soms onrustig en dat is vroeg."

Koprot komt voor, maar Hooijman wil geen paniek zaaien. "Hooguit 2 procent, maar soms ook meer. Vaak is dat direct te herleiden aan een afvalhoop in de buurt van het perceel."

Ook in het Zuidwesten is de kwaliteit beter dan vorig jaar, zegt Luc Remijn van DLV Plant. De opbrengsten liggen echter lager dan in de rest van het land. "Hier en daar komt koprot voor en sommige partijen moeten daardoor eerder weg. Het is geen reden voor paniek, maar wel voor waakzaamheid; weet wat je in de schuur hebt."

Waar de koprot vandaan komt, is Remijn grotendeels een raadsel. "Over dit mysterie is het laatste woord nog niet gezegd."

De opbrengsten liggen in het Zuidwesten volgens Remijn zeker 5 ton onder het landelijk gemiddelde. "Het meeste is rond 1 april gezaaid, maar door het koude voorjaar liep de teelt een week of twee vertraging op."

Toen volgde extreme neerslag en droogte. "Dan weet je dat het geen topjaar wordt. We hebben een fijnere sortering schuren liggen."

In het Noorden zijn vooral de heel vroeg geoogste partijen goed, zegt Jaap Jonker van zaadbedrijf De Groot en Slot. "Dat resulteert in goede uien met een mooie kleur en geen verwering."

Later gerooide uien zijn doorgaans wat grover en met wat meer kilo's, ziet Jonker. "Vaak zijn deze partijen ook goed wat betreft kleur en kwaliteit." Koprot komt wel steeds vaker voor. Soms wel 10 procent in een partij. De teler staat dan voor de keuze: verkopen om meer tarra te voorkomen of juist langer bewaren zodat de tarra-uien beter zichtbaar worden?"

Hij voorziet voldoende exportmogelijkheden. "Zoals altijd zullen er wat probleempartijen op de markt zijn, maar er zijn veelal mooie uien. Iedereen is alert op koprot door de problemen van vorig seizoen. Door te zoeken naar het negatieve, dat je altijd wel kan vinden, kan de kwaliteit minder lijken dan hij daadwerkelijk is."

 

Meer in het volgende weekblad Boerderij met het vakdeel akkerbouw.

Laatste reacties

  • steenge.advies1

    Herkomst koprot een mysterie. We weten al heel lang dat afval van uien de ( hoofd) oorzaak is.

    Met vriendelijke groet,

    Evert Steenge

  • trekker123

    Ben benieuwd waar meneer Steenge deze kennis vandaan heeft. En vooral wat zijn oplossing is.

Of registreer je om te kunnen reageren.