Akkerbouw

Achtergrond

Koolzaad goedkoper ondanks dure soja

De koolzaadprijs liftte lang mee op de stijging van de notering voor sojabonen. Maar de laatste twee weken daalt de koolzaadprijs, terwijl soja duurder wordt.

De sojanotering voor het eerstaflopende termijncontract (januari) sloot maandag op de termijnmarkt in Chicago op de hoogste stand sinds 19 september. Ondanks het feit dat de wereld dit seizoen een record oogst van 284 miljoen ton sojabonen. De prijs stijgt omdat China veel sojabonen koopt in de Verenigde Staten. Bovendien is de Amerikaanse veestapel flink gegroeid, waardoor er meer vraag is naar voer en de oogst in de VS is klaar. De prijsdruk van de leveringen af land is verdwenen.

De prijsstijging bij soja is opmerkelijk, want de wereld produceert ruim 5 procent meer oliehoudende zaden dan vorig seizoen. Er worden meer sojabonen en zonnebloemenzaad geoogst. Ook stijgt de productie van palmolie. Er worden minder katoenzaad en pinda's geoogst, maar dat is onvoldoende om de stijging bij de andere oliezaden teniet te doen.

De productiegroei bij oliezaden vertaalt zich bij sojabonen niet in een prijsdaling. Dat gebeurt wel bij koolzaad. De notering van het eerstaflopende koolzaadcontract (februari) verloor in Parijs in twee weken 4 euro per ton. De prijs van het februaricontract ligt zo'n 100 euro onder het niveau van eind november vorig jaar. De wereld oogst dit seizoen 67,9 miljoen ton koolzaad. Dat is 8 procent meer dan in het vorige seizoen. Vooral de EU (+8 procent), Rusland (+26 procent), Canada (+16 procent) en Oekraïne (+95 procent) haalden veel meer koolzaad van het land dan vorig seizoen.

Prognose: koolzaadprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.