Akkerbouw

Achtergrond

Klok houdt spruitenprijzen niet overeind

De prijzen voor spruiten zijn tot nu toe niet om over naar huis te schrijven. In België waren de prijzen vorige week het dubbele van die in Nederland, vermoedelijk omdat de industrie veel spruiten naar zich toetrekt.

Volgens een woordvoerder van Veiling REO heeft de industrie niet rechtstreeks invloed op de klokprijs. Wel is het zo dat de industrie momenteel de vragende partij is. Dat betekent dat Belgische spruitentelers aan die vraag proberen te voldoen, waardoor er minder spruiten voor de veilingklok komen. Dat lage aanbod leidt tot prijzen die met ruim 60 cent per kilo ongeveer het dubbele zijn van de prijzen in Nederland. Een deel van dat aanbod is hand geschoonde spruiten. Dat is een tweede verklaring voor het prijsverschil tussen Nederland en België.
Bij The Greenery en op ZON fruit & vegetables blijven de prijzen voor A-spruiten hangen op 25 tot 30 cent. Ook een teler in Zeeland bevestigt dat de hoop die hij vorige week nog uitsprak omtrent aantrekkende prijzen bij zijn afzetorganisatie, vooralsnog geen realiteit is geworden. Vanwege een actie van een retailer komen er bij The Greenery nauwelijks A-spruiten voor de klok.
D-spruiten zijn er wel. Die brachten op 14 november een redelijke prijs van circa 48 cent per kilo op. Toch worden er volgens een ingewijde door grote marktpartijen veel spruiten buiten de klok om gekocht, waardoor de klokfunctie min of meer wordt ondermijnd. Vooral kleine kopers zitten voor de klok, maar die vraag kan de prijs niet overeind houden. En voorheen was de diepvriesindustrie in deze periode actief voor de klok, maar dat gaat in Nederland tegenwoordig vrijwel in zijn geheel via contracten. Een tendens is verder dat de vraag naar geschoonde spruiten toeneemt en ook die worden in Nederland veelal buiten de klok om verhandeld. Voor dergelijke spruiten worden momenteel groothandelsprijzen van rond €2,50 per kilo betaald.

Over de kwaliteit van de spruiten zijn momenteel geen klachten, ondanks de overmaat aan neerslag die er in meerdere regio’s gevallen is.

Prognose: beperkt aantrekkende vraag met licht aantrekkende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.