Akkerbouw

Achtergrond

Herstel van aardappeltermijnprijs zet door: €19,00

Het herstel van de termijnmarkt van afgelopen donderdag kon vrijdag een goed vervolg gegeven worden. Vanaf de opening stond er een stijging op de borden in Frankfurt en deze kon de hele dag vastgehouden en uitgebreid worden.

Net als op donderdag maakte de prijs een stap van €0,70 naar boven en eindigt de week op €19,00. Dat is een flinke verbetering vanaf de slotkoers van woensdag, toen nog €17,60 als slotstand werd genoteerd.
Een deel van dit herstel kan toegeschreven worden aan de technische kant van de markt. Na €5,50 te zakken in 18 handelsdagen tijd (28 oktober stond de termijnmarkt nog op €23,00) verdween het aanbod uit de markt en kon het herstel ingezet worden. Ook de Belgapom-notering gaf een vleugje hoop voor de markt. Ondanks de onveranderde prijs van €12,00 voor Bintjes en de overige rassen was de stemming 'vast' volgens Belgapom. Wat de hoop geeft dat er wellicht bij een volgende notering weer een kleine stijging mogelijk zou zijn. Maar, eerlijk is eerlijk, zo ver is het lang nog niet en in de fysieke markt is het nog steeds erg rustig. En dat is de reden geweest achter de forse daling op de termijnmarkt van de afgelopen tijd.

Vrijdag kwamen ook de noteringen van Frankrijk (€12,00 geen verandering) en VTA uit. VTA had geen frites-notering, export was ook ongewijzigd op €16,00-19,00 voor deze week. Ondanks deze onveranderde noteringen gingen over geheel genomen de meeste noteringen nog wel terug de afgelopen week. Dit noteerde in een cash settlement van €14,40. Met nog één week te gaan voor het november-contract afloopt zal  deze dus naar alle waarschijnlijkheid zo rond de €14,50 gaan afwikkelen, met een speling van een paar dubbeltjes. Vorig jaar was de afwikkeling €24,90, dus lijkt het zo'n €10,00 lager te gaan uitkomen dit seizoen.

Samengevat een (voornamelijk) technisch herstel op de termijnmarkt na een lange en grote daling. De termijnmarkt is een weerspiegeling van de effectieve markt en de afwikkeling gebeurt ook op de prijzen die daar betaald worden. Om ook vanaf het slot van vrijdag (€19,00) weer stappen naar boven te gaan maken zal er in de effectieve markt ook meer beweging moeten komen.

Na het sluiten van de beurs kwamen ook de cijfers van de verwerking in oktober naar buiten. In oktober is er 309.800 ton aardappelen verwerkt. Na enkele maanden met een hogere verwerking in vergelijking met het voorgaande jaar is dat nu zo'n 10.000 ton lager in vergelijking met oktober 2012.
Ook de exportcijfers zijn bekend: 53.261 ton is er geëxporteerd vanuit Nederland, in totaal staan we nu op 195.349 ton voor het marketing jaar 2013. Dit is zo'n 63.000 ton minder in vergelijking met vorig jaar. Deze daling zit voornamelijk in de export naar Afrika (-27.000 ton) en België (-32.000 ton).

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.