Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt blijft rustig met redelijke noteringen

De graanprijzen blijven vrij stabiel. Als de oogst op het zuidelijk halfrond begint kunnen de prijzen dalen. Zeker als de opbrengsten meevallen.

De graanmarkt is rustig. De noteringen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago schommelen van dag tot dag. Maar over de hele week gerekend is de notering van het eerstaflopende tarwecontract (januari) gelijk gebleven op €204,50 per ton. Het maiscontract (januari) werd 50 cent duurder en sloot vrijdag op 174 euro. In Chicago daalden de noteringen van tarwe, mais en sojabonen, maar het blijven kleine schommelingen.

De tarwemarkt kwam in rustiger vaarwater doordat akkerbouwers in Rusland en Oekraïne de laatste weken veel wintertarwe konden inzaaien. Daardoor is de kans kleiner geworden dat deze landen in het nieuwe seizoen minder tarwe produceren. Maar de late inzaai heeft wel als risico de tarwe extra gevoelig is voor uitwintering, zeker als er weinig sneeuw valt. De tarwemarkt wordt verder ondersteund door de slechte tarweoogst in China. Het land oogstte niet alleen minder kilo's, maar ook een slechte kwaliteit. Analisten verwachten dat China dit seizoen minimaal 8 miljoen ton tarwe moet invoeren. Normaal schommelt de import jaarlijks rond de 3 miljoen ton.

De tarweprijs wordt ook nog ondersteund doordat de overheid in Rusland graan opkoopt. De voorraden slonken vorig seizoen behoorlijk doordat de oogst decimeerde als gevolg van droogte. Bovendien willen telers niet verkopen. Ze zijn verwend met de hogere prijzen van de laatste drie jaar. De maisprijs staat onder druk van het grote aanbod. De VS oogst een record aan mais.

Toch blijven de graannoteringen op een redelijk niveau omdat de voorraden bij het begin van dit seizoen laag waren. Bovendien stijgt het graanverbruik door de groei van de wereldbevolking. En door de economische groei in Afrika en Azië eten de mensen meer vlees, waar extra graan voor nodig is.

Voor de lange termijn verwachten analisten dan ook dat de graanprijzen op een hoger niveau blijven dan een paar jaar geleden. Voor de korte termijn zijn prijsdalingen te verwachten, zeker als de oogsten op het zuidelijk halfrond beginnen en de opbrengsten meevallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.