Akkerbouw

Achtergrond

Goede oogsten in de wereld drukken noteringen

Graan en sojabonen werden vorige week goedkoper. De wereld oogst meer tarwe, mais en sojabonen dan het verbruikt. India brengt extra tarwe op de wereldmarkt.

De graan- en sojaprijzen daalden vorige week. Alleen de tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs kon zich enigszins aan de malaise onttrekken door een koersstijging op donderdag en vrijdag. Maar mais werd vorige week 8 euro (januaricontract) tot 14 euro (novembercontract) goedkoper. Ook in Chicago verloren de tarwe-, mais- en sojabonencontracten aan waarde.

De prijsdalingen hebben alles te maken met de grote oogsten. De International Grains Council (IGC) verwacht in de laatste oogstprognose dat de wereld aan het eind van dit seizoen 374 miljoen ton graan op voorraad heeft. Dat is 7 miljoen ton meer dan in de vorige prognose van eind september, en maar liefst 39 miljoen ton meer dan de graanvoorraad aan het begin van dit seizoen.

De verhoging is vooral een gevolg van de grote maisoogst in de VS. Het ministerie van landbouw (USDA) verwachtte in de septemberprognose nog een hectareopbrengst van 9,7 ton mais. Op basis van de eerste oogstresultaten gaan analisten nu uit van 10,1 ton mais per hectare. Het leidt tot een recordoogst in de VS van zeker 352 miljoen ton mais.

De IGC heeft ook de tarweoogst naar boven bijgesteld. De wereld produceert dit seizoen 6 miljoen ton tarwe meer dan het verbruikt. Bij sojabonen komt het overschot uit op 3 miljoen ton. De notering van het eerstaflopende sojacontract (november) in Chicago sloot vrijdag dan ook op de laagste stand sinds 16 augustus.

De tarweprijs wordt extra gedrukt doordat India de minimumprijs voor de export heeft verlaagd van 300 naar 260 dollar per ton tarwe. India had begin dit seizoen een enorme voorraad van bijna 25 miljoen ton tarwe. Bovendien oogstte het land opnieuw meer tarwe dan het nodig heeft. Door de minimumexportprijs te verlagen hoopt de overheid meer tarwe te verkopen aan andere landen. Deze extra export drukt de prijs op de wereldmarkt.

De markt wacht de nieuwe Wasde-prognose af waar het USDA vrijdag mee komt. In oktober verscheen de Wasde-prognose over de wereldgraanmarkt niet, vanwege de shutdown van de overheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.