Akkerbouw

Achtergrond

Echte handel in fritesgeschikt ontbreekt

De handel in fritesgeschikte aardappelen voor directe levering is weken achtereen vrijwel beperkt gebleven tot opname van dwingend aanbod fritesgeschikt.

Het ging om late af land leveringen, verder partijen die uit tijdelijke opslag onderhand weg moeten of om kwaliteitsredenen niet langer bewaard kunnen blijven. Aardappelverwerkers hebben flinke positie opgebouwd. Ze hebben veel contracten kunnen afsluiten, inclusief afspraken over meeleveren van overproductie. Een deel van de contractpartijen is voortijdig opgenomen om telers met bewaarproblemen van dienst te zijn. Daarnaast is iets meer geïmporteerd (Belgische prijzen waren lager). Bijkopen is voorlopig niet nodig. De aandacht op de aardappelmarkt wordt daardoor feitelijk verlegd naar het einde van het seizoen. In het systeem Agriprins worden nu al transacties voor juni opgenomen.

Voor de gezonde partijen vrije aardappelen in de schuur is voor directe levering binnen drie weken daardoor geen noemenswaardige vraag, voor zover ze al worden aangeboden. Verenigde Telers Akkerbouw gaf daarom afgelopen vrijdag 22 november voor de derde week op rij géén notering af voor fritesgeschikte aardappelen. De Belgische Belgapom-notering voor Bintje bleef op 12 euro staan, maar met melding van een vaste marktstemming.

Rotterdam gaf maandag 25 november voor de fritesgeschikte aardappelen met bestemming Nederland, België of Duitsland voor het eerst geen prijsdaling maar verhoogde met 75 cent per 100 kilo naar 14 tot 18 euro per 100 kilo. De vastere markt duidt eerder op ontbrekend aanbod bij het geldende prijspeil dan op toegenomen vraag.

Prognose: stabilisering.

Of registreer je om te kunnen reageren.