Akkerbouw

Achtergrond laatste update:18 nov 2013

Dwingend aanbod drukt nog op aardappelprijs

De Nederlandse telersprijzen van fritesaardappelen zijn de laatste weken gezakt, vanwege ruim voldoende aanbod. Aardappelverwerkers kunnen gebruik maken van meegeleverde overproductie van hun contracttelers.

Overig aanbod komt af land, dan wel uit de kuil, of net gerooid en dus nog nat uit de schuur. Bovendien worden er contractpartijen vervroegd geleverd vanwege bewaarproblemen. Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) gaf daarom vrijdag voor de tweede achtereenvolgende week geen fritesnotering af, wegens ontbreken van voldoende transacties in gezonde partijen fritesgeschikt, droog uit de schuur.

Totdat het dwingende aanbod aardappelen met bewaarproblemen is weggewerkt, blijft er druk staan op de prijzen. Omdat er veel op voorhand (contracten) is verkocht van de dit jaar relatief kleine Nederlandse aardappeloogst is daarna stabilisatie te verwachten. Die kan lang aanhouden, tenzij de aardappelexport sterk aantrekt en de prijzen opdrijft. Bij inkoop voor export zijn niet de voor fritesaardappelen genoemde concessies wat betreft de kwaliteit mogelijk. De exportstemming is rustig, met matige vraag maar ook weinig aanbod.

Er kan in Nederland niet veel vrij verkoopbare voorraad over zijn, maar pas eind deze maand wijst de eerste voorraadpeiling van VTA uit hoeveel precies. In België is nog maar de helft van de voorraad 'vrij'. De flinke groei van de Belgische oogst maakte het in de afgelopen maand voor telers blijkbaar makkelijker om afscheid te nemen van hun aardappelen. Fritesfabrieken hebben flink gekocht en kunnen het voorlopig kalm aan doen met bijkopen.

Prognose: prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.