Akkerbouw

Achtergrond

Duurdere soja duwt koolzaad omhoog

De koolzaadprijs op de termijnmarkt in Parijs stijgt. Het februaricontract sloot maandag op €379,75 per ton. Dat is de hoogste prijs in drie weken.

De koolzaadprijs gaat omhoog omdat sojabonen duurder worden. Op de termijnmarkt in Chicago steeg de slotnotering van het januaricontract maandag boven de 13 dollar per bushel (355 euro per ton). Het is de hoogste stand in drie weken.

De stijging is opmerkelijk, want het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verhoogde in de laatste Wasde-prognose de productie van sojabonen, zowel voor de Verenigde Staten als voor de hele wereld. De productie in de VS wordt ten opzichte van de septemberprognose 3 miljoen ton hoger ingeschat op een record van bijna 89 miljoen ton. De wereld produceert bijna 284 miljoen ton, eveneens een nooit eerder geziene hoeveelheid.

Toch blijft de sojaprijs op peil. Dat komt door de enorme vraag, vooral vanuit China. Dat land importeert dit seizoen 69 miljoen ton sojabonen. Dat is 24 procent van de totale wereldproductie.

De stijging van de sojaprijs is terug te zien in de prijsindex van de International Grains Council. Die stond maandag op 271 punten. Dat is de hoogste stand in bijna twee maanden.

De koolzaadprijs profiteert ervan. Maar koolzaad is nog altijd veel goedkoper dan vorig jaar. Op 9 november 2012 sloot het februaricontract in Parijs op €478,50. De prijs ligt nu 100 euro lager.

En het is de vraag in hoeverre de sojaprijs op peil blijft. Feit blijft dat de productie het verbruik overstijgt. Zeker als de oogst in Brazilië straks gaat meevallen, kan de prijs zo maar omlaag gaan.

Prognose: markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.