Akkerbouw

Achtergrond

Chinese vraag stimuleert tarweprijs

Veel aandacht ligt er momenteel op een door Egypte uitgeschreven tender voor de levering van zachte tarwe in de loop van december. Het is meteen een gelegenheid waaruit blijkt hoe de concurrentiepositie van de EU op dit moment is tegenover de Zwarte Zee-regio, waar het aanbod van graan voor export sterk terugloopt.

Zo is de hoeveelheid voor export beschikbare gerst van Rusland en Oekraïne al voor 80 procent opgesoupeerd, meldt Black Sea Grain. Mogelijk gaan ook Canada en de Verenigde Staten meedingen. In dit opzicht kan de ten opzichte van de dollar gestegen waarde van de euro roet in het eten gooien voor Franse leveranciers, meldt marktbureau voor de graansector Agritel.

Oekraïne en China verstevigen de bestaande handelsrelaties. Het gaat in feite om graan uit Oekraïne in ruil voor financiële steun en investering in (infrastructurele) projecten  in de komende vier jaar, waarmee een aanvang wordt gemaakt. De al langer lopende afspraken komen China nu zeer goed uit. China is dit seizoen toch al steeds steviger in de markt voor zowel  tarwe als mais. Dat is conform verwachtingen, vanwege de abominabele Chinese oogstresultaten. Alleen in oktober al importeerde China 1,1 miljoen ton tarwe uit de VS. Tot en met oktober is volgens World Grain de Chinese tarwe-import uitgekomen op 4,15 miljoen ton. Dat is al 1 miljoen ton meer dan de doorsnee import per jaar. Volgens persbureau Bloomberg meldt ook Canada sterk toegenomen export naar China, zelfs in die mate dat men alle zeilen moet bijzetten om de verkochte hoeveelheden verscheept te krijgen.

Prognose: tarwe duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.