Akkerbouw

Achtergrond 571 x bekeken

Beperkt aanbod telers zet uienprijs

De kwaliteit van de uien oogst 2013 is van meet af geroemd als uitstekend. Dat scheelde de sorteerders aardig wat werk.

Om flink te kunnen doordraaien hebben ze aanvankelijk stevig gekocht, met als gevolg mooie telersprijzen, maar overmatig aanbod voor export en daardoor druk op de baalprijs. Deze wordt desalniettemin nog als hoog ervaren in de wereldhandel. Daaraan draagt de omstandigheid bij dat de euro dit seizoen sterker is dan vorig jaar, ten opzichte van zowel de dollar en andere voor de uienafzet belangrijke valuta, zoals de Braziliaanse real, Indonesische roepia en Maleise ringgit. De export richting verre bestemmingen is slechts geleidelijk op gang gekomen.

Het verhinderde niet dat de telersbeurzen deze week de noteringen voor de gele zaaiuien ondanks een rustige marktstemming gewoon konden laten staan (Emmeloord) of zelfs iets verhogen (Goes, Middenmeer). De sorteerders hebben werkvoorraad nodig, terwijl telers de uien vasthouden. Inmiddels steken andere problemen de kop op, overigens inherent aan deze fase van het bewaarseizoen. De tarra loopt wat op. Hier en daar is koprot gesignaleerd. Deze tarra is vrijwel niet zichtbaar. Partijen met mogelijk koprot kunnen eigenlijk niet afgeleverd worden tot aan het tijdstip dat duidelijker is waar en hoeveel cellen besmet zijn. Dit drukt het toch al matige aanbod van uien af boerderij.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.