Akkerbouw

Achtergrond

Aardappeltermijnmarkt op laagste niveau sinds 12 augustus

De flauwe stemming die al anderhalve week de noteringen op de aardappeltermijnmarkt in Frankfurt onder druk zet, hield donderdag aan. Na een erg rustig begin op €20,50 zakte de prijs voor aardappelen rustig maar gestaag door gedurende de handelsdag.

Ondanks de vele contracten die in het orderboek lagen aan de koopzijde kwam er genoeg aanbod op de markt om de stappen naar beneden te zetten. Toen eenmaal het 20-euroniveau gehaald werd, kwam er een korte golf van aanbod op de markt en was er een dieptepunt van de dag op €19,70. In het slot van de handelsdag kon er een licht herstel plaatsvinden waardoor de laatste handel, en tevens het slot op €20,10 uitkwam.

Evenals dinsdag gingen ook donderdag noteringen van de regionale beurzen iets naar beneden. Emmeloord noteerde voor fritesaardappelen €15,00 tot €18,50. Dat was 75 cent lager in vergelijking met vorige week. Ook de exportnotering zakte terug: €15,50 tot €18,50 ofwel 50 cent lager. Ook deze week is er nog geen cash-settlementnotering bekend gemaakt, maar als het goed is zal dit volgende week wel gaan gebeuren.

De stemming is zoals gezegd ver te zoeken op de termijnmarkt. De kalmte in de fysieke markt heeft er de afgelopen weken voor gezorgd dat de prijzen van €23,00 naar €19,70 zijn teruggezakt. Hoe langer deze rust aanhoudt, hoe meer er van de premie op de termijnmarkt ingeleverd kan gaan worden. Op basis van de huidige noteringen zou een cash-settlement prijs van rond de 16 euro verwacht mogen worden en zit er dus nog zo'n 4 euro premie in de markt. Met nog zes maanden voor het aprilcontract af loopt is dat niet veel, maar gezien de (nog steeds) hoge prijs en de flauwe/rustige stemming op de fysieke markt geeft dit voor de termijnmarkt nog steeds wat ruimte naar beneden toe.

Aan de andere kant: de fysieke noteringen zijn tot nu toe zo'n 50 tot 75 cent gezakt, terwijl de termijnmarkt al ruim 3 euro heeft ingeleverd. Termijnmarkten overdrijven vaak, maar geven daardoor ook ruimte voor een herstel daarna. Vooralsnog zijn alle ogen gericht op de fysieke markt en zullen vrijdagochtend de noteringen van Belgapom, de Franse SNM en Verenigde Telers Akkerbouw weer een blik werpen op de prijsontwikkelingen daar de afgelopen week.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.