Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelbederf ook prijsbederf

De aflandlevering van aardappelen is nog steeds niet achter de rug. Er is veel aanbod fritesgeschikte aardappelen dat niet in de bewaring terecht komt, maar rechtstreeks naar de verwerker gaat.

Dit betreft veel aardappelen van de zandgronden, dikwijls Fontane, deels meegeleverde overproductie van contracttelers. Het is vlotte aanvoer in een periode waarin verwerkers toch al behoorlijk voorzien zijn van grondstof, door contractleveringen. De telersprijs verloor vorige week aan waarde.

In België, waar naast de aflandlevering ook de verkoop uit tijdelijke opslag een groter deel uitmaakt van de verkoop af boerderij, stond er al meer druk op de ketel.

Drukkend op het algemene prijspeil in het hele Noordwest-Europese aardappelgebied is verder vooral aanbod van niet (meer) voor opslag geschikte partijen. Hierin heeft de regen aan het einde van de rooiperiode een grote rol gespeeld, er treedt rot op. Deze partijen brengen uiteraard niet bepaald topprijzen op. De Belgapom-notering voor Bintje kelderde vrijdag dan ook, met 3 euro naar 12 euro per 100 kilo. Het brengt de daling van de prijzen voor fritesgeschikt in een stroomversnelling. Dit zal een tijdelijk verschijnsel blijken te zijn, het leeuwendeel van de aardappelen in de schuur heeft bewaar-technisch en ook baktechnisch goede kwaliteit. Goede kwaliteit fritesgeschikt op de vrije markt is uiterst schaars. VTA gaf hier vrijdag geen notering voor af, wegens onvoldoende transacties in aardappelen die voldoen aan de voorwaarden: gezonde partijen fritesgeschikt, droog uit de schuur, levering binnen drie weken. Rotterdam zette fritesgeschikte aardappelen maandag op €14,50 tot €18,00 (-€1,25), export op 20 tot 22 euro (-25 cent).

Prognose: de prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.