Akkerbouw

Achtergrond laatste update:25 okt 2013

Waterschade drukt vrij aanbod

De overvloedige regen van het afgelopen weekeinde heeft veel schade toegebracht aan de aardappelpercelen in het zuidwesten van Nederland. In Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden is een groot deel van de nog niet gerooide aardappelen als verloren te beschouwen.

Een exacte schatting is nog niet te geven, maar na de tweede week van oktober was er in Nederland nog hooguit eenvijfde van de fritesaardappelen niet gerooid. De schade is vooral in het segment fritesgeschikt aanzienlijk, omdat de tafelaardappelen immers vroeger worden geoogst. In het Zuidwesten lijkt naar verhouding veel verloren gegaan van percelen de relatief late rassen, zoals Agria's en Markies. Dit zijn nou net voor fritesproductie zeer gewilde types. De vraag is wat er nog te redden valt, de weersvooruitzichten zijn aanhoudend regenachtig.

De regionale problematiek zal het toch al vrij kleine totale Nederlandse aanbod fritesaardappelen een fractie verder drukken. De prijzen van fritesgeschikte aardappelen kunnen aantrekken. Het effect zal de komende weken wisselend zijn. De aanvoer van aardappelen houdt nu begrijpelijkerwijs niet over. Nadat de stagnatie in het rooien achter de rug is, volgt mogelijk eerst een extra aanbod af land (vanwege bewaarproblemen voor de toch nog geoogste aardappelen), daarna krapte. De markt stond tot dusver sterk onder invloed van de naast contractpartijen meegeleverde overproductie, voor een heel groot deel uit zuidelijk Nederland. In de vrije markt wordt de spoeling heel dun, gezien de perspectieven voor de prijs op lange termijn. Op de termijnmarkt is maandag flink gehandeld.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.