Akkerbouw

Achtergrond

Vlakke aardappeltermijnmarkt deed stap terug

Na een rustige handelsdag waarin de markt wederom een stapje erbij deed gedurende de dag, sloot de markt op woensdag 23 oktober toch iets lager dan dinsdag.

De reden was de verkoop van vijftien contracten vlak voor sluitingstijd. Dit geeft meteen de gevoeligheid van de markt weer. Met een niet te groot volume kan de markt gemakkelijk een halve of hele euro stijgen of zakken. Dit is iets wat nog wel vaker kan gebeuren in een vlakke markt op relatief hoge prijsniveaus.

Woensdag begon de termijnmarkt dus weer positief. De hele dag stond de termijnprijs zo rond het niveau van 23 euro en liet als top een prijs van €23,10 zien, om vervolgens het grootste gedeelte van de dag op 23 euro te staan. Biedingen lagen vaak rond €22,80. Zo kon het dus gebeuren dat vlak voor sluiten de markt ineens een stap terug deed. De laatste handel gebeurde op €22,40, het officiële slot werd bepaald op €22,60.

Veel nieuws was er verder niet in de aardappelmarkt. Het wachten blijft op de fysieke markt. Na het langzaam omhoog kruipen van de prijzen (zie de noteringen in België en Frankrijk) is ook de termijnmarkt iets opgelopen, maar stappen naar boven of beneden zullen momenteel moeilijk zijn zonder grote veranderingen in de fysieke markt.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.