Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt gaat langzaam op slot

Het is in de uiensector wat betreft de handel erg rustig. Dat geldt zowel voor de export als de transacties tussen telers en inkopers.

De werkvoorraden zijn in de nu op zijn einde lopende periode met af land leveringen goed aangevuld, animo voor verdere aankopen ontbreken. Voor een aantal exportmarkten is het huidige prijspeil te hoog om er nu uien te kunnen slijten. De baalprijzen staan duidelijk onder druk, zelfs voor 60 mm opw.

Prijsdaling gaat in de transacties tussen teler en handel echter maar heel geleidelijk, de laatste weken met 50 cent tegelijk. Daardoor blijft de uienprijs voor de periode van het jaar aan de stevige kant. Dringende noodzaak om uien af te stoten hebben de telers namelijk niet, er zijn geen kwaliteitsproblemen en de aanvoer is niet overstelpend. Weliswaar heeft de recente periode met meer regen vooral in de IJsselmeerpolders veel extra tonnen opgeleverd. Al wat nog groen stond is gaan groeien. Ook in dit productiegebied geldt dat de resultaten sterk variëren.

Voor de nichemarkten rode uien en biologische uien is de stemming eveneens rustig. Hier vooralsnog geen prijsbeweging. De vooruitzichten voor de afzet van biologische uien zijn goed. De kwaliteit is alleszins bevredigend en de opbrengsten minder dan vorig jaar. De eerste tekenen zijn er dat voor de vrij verkoopbare bio-uien veel belangstelling komt in Duitsland.

Prognose: lichte prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.