Akkerbouw

Achtergrond

Uienhandel is nog moeizaam

Er is geen handel, meldde de telersbeurs Middenmeer woensdag 16 oktober bij haar onveranderde uiennoteringen, dezelfde als van Goes: 14 tot 15 euro voor 60 procent grof.

Met een minieme verlaging voor 60 procent grof voegde op donderdag Emmeloord zich erbij. De weg omhoog zal voorlopig niet gevonden kunnen worden, want de baalprijzen staan al weken onder druk. De export is heel matig. In Afrika is net het Offerfeest achter de rug, waarna de aankoop van uien doorgaans sterk terugvalt. Rusland is nog niet echt aan de markt, waaraan de verstoorde verhoudingen met Nederland ook geen goed doen. Brazilië lijkt binnenkort wel meer Nederlandse uien te kunnen gebruiken.

Bij de oogst van de laatste weken in de IJsselmeerpolders is de grofte van de uien stuk beter geweest dan tot dusver was binnengehaald. Wel is duidelijk dat de oogst 2013 minder tonnage heeft opgeleverd dan vorige jaren, met aan de andere kant ook minder tarra.

Afgezet tegen de dit seizoen kleinere volumes beschikbare uien en de matige afzetmogelijkheden in het buitenland is de Nederlandse sorteercapaciteit te groot. Verwerkers zitten klem. De handel kan slechts baalprijzen kan waarmaken van 17 tot 18 euro voor kleine uien en 20 tot 21 voor grovere. Boeren zien juist gunstig perspectief op termijn, waardoor het aanbod gering is.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.