Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt vast gestemd na het weekend

Het was een verrassend sterke start van de termijnmarkt maandagmorgen. Met een prijsverloop van €21,50 naar €22,90 en een slot van €22,60 was de stemming vast.

Het was een actieve handelsdag met een omzet van 274 contracten. De openstaande positie steeg licht en staat op 5.642 (+16) contracten. De vastere trend van eind vorige week werd stevig doorgezet na het weekend. Voorlopig lijkt de weerstand aan de bovenkant van de handelsrange (€23,00 tot €24,00) nog te fors om te doorbreken. Hiervoor zal steun moeten komen uit een hoger prijsniveau in de effectieve markt.

De koopbelangstelling in de termijnmarkt is sinds de start van de rooicampagne weer toegenomen. Het vlotte verloop van het rooien heeft geen negatieve invloed gehad op de stemming in de termijnmarkt. De opbrengsten zijn wisselend, beter dan dat enige weken geleden werd verwacht maar vaak achterblijvend bij het meerjarige gemiddelde.

In België en Frankrijk is het rooien inmiddels verder gevorderd dan in Nederland, maar ook in Nederland zal tegen het eind van deze week driekwart van de oogst achter de planken liggen.

In de effectieve markt is nog altijd weinig prijsverandering te bespeuren. Voor de export blijven de verwachtingen hoog gespannen, maar van een hoog exporttempo is nog geen sprake. Handelsrange termijnmarkt: €21,00-24,00.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.