Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt gesloten boven barrière van 23 euro

Met een slotprijs van €23,10 (+0,40) naderde de termijnmarkt eind vorige week nogmaals de bovenkant van de handelsrange. Sinds juli is €23,00 een stevige barrière gebleken.

De omzet bedroeg vrijdag 192 contracten, de openstaande positie steeg voor april naar 5699 (+31) contracten.  De tot op heden vlot verlopen rooicampagne in de EU-5 heeft geen prijsdrukkend effect gehad op stemming in de termijnmarkt. Vanaf het begin van de rooiwerkzaamheden heden heeft de termijnprijs zich geleidelijk hersteld naar het huidige prijsniveau.

Vrijdag startte de markt vaster, gesteund door de verhoging van Belgapom  naar €13,50 (+1,00) voor Bintjes  en overige fritesrassen. Challenger noteerde met €14,50 eveneens een euro hoger. In Frankrijk noteerde SNM eveneens €13,50 (+1,00) voor Bintjes en €15,00 (+1,80) voor overige. Ook in Nederland was de stemming vaster, de bovenkant van de markt wordt bepaald door de vraag van schilbedrijven. Met name Agria’s vinden gemakkelijk een bestemming voor prijzen rond €18,00.

De exportbelemmeringen voor de Russische markt zijn nog niet verdwenen, maar de interesse lijkt steeds concreter te worden. Door de weersomslag  liggen sinds vandaag vrijwel overal in Nederland, België en Noord Duitsland de rooiwerkzaamheden stil. De weersvoorspelling voor volgende week geeft een regenachtig en wisselvallig weertype aan. Handelsrange termijnmarkt: €21,00-24,00.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.