Akkerbouw

Achtergrond

Telersprijzen geven nog geen krimp

De uienexport is ondanks een licht aangetrokken volume nog aan de tamme kant, maar dat belet de telersprijzen van de zaaiuien niet om zelfs iets te stijgen.

De telers houden de vrije uien vast in de wetenschap dat de uienoogst dit jaar een stuk kleiner is dan die van 2012. Goes gaf dinsdag 29 oktober verhoging met een euro op voor de 30 procent grove partijen, de notering voor 60 procent grof steeg zelfs met €1,75 per 100 kilo. De af land periode heeft duidelijk plaats gemaakt voor de leveringen droog uit de schuur. Middenmeer hield alles ongewijzigd, bij rustige marktstemming.

De prijshoudende stemming die Emmeloord vorige week bij de eerste notering van uien droog uit de schuur al kon optekenen, werd op de laatste oktoberdag bevestigd. De prijs van gele uien steeg aan de onderzijde, in het geval van de grovere partijen met een euro (naar 16 tot 17 euro). In het bio-segment, waar vrije markt minder invloed heeft, zakten de prijzen met 2 euro per 100 kilo, naar een altijd nog stevig niveau van 38 tot 40 euro voor 60 procent grof.

De officiële oogstraming van CBS pakt met een bruto hectareopbrengst van 54 ton voor uien wat hoger uit dan in de sector was verwacht. Een eerste schatting van de uiteindelijk voor export beschikbare uien à 900.000 uien zal nu eerder richting 935.000 ton gaan. Het verschil is voldoende is voor bijna twee weken export.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.