Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Tarweprijs stijgt ondanks overschot

De graanmarkt is soms moeilijk te doorgronden. De wereld oogst dit seizoen veel meer tarwe dan het verbruikt. Toch werd tarwe de laatste tijd duurder.

Door regen zaaien de akkerbouwers in Oekraïne en Rusland minder wintertarwe. De grond wordt in het voorjaar vooral ingezaaid met mais, vanwege het hogere saldo dan zomertarwe. De markt merkt dit pas in juli 2014, als de tarweoogst in Oekraïne op gang komt. Toch wordt er nu al op geanticipeerd met een prijsstijging. Blijkbaar spelen niet alleen rationele argumenten, maar ook emotie een rol bij de aankoop van tarwe.

Maandag stegen de noteringen in Chicago en Parijs flink. Niet alleen door de weerberichten uit de Zwarte Zee regio, maar ook door de grote aankopen van China, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dinsdag moesten de noteringen op de termijnmarkten weer inleveren.

De EU blijft veel tarwe exporteren door de grote vraag. De spotnoteringen hikken net tegen de 200 euro per ton aan, net als de notering van het novembercontract in Parijs. Wellicht dat de tarweprijs iets boven die grens kan komen. Maar veel meer zal het niet worden. De prijzen van vorig seizoen zullen niet gehaald worden. Daar is het overschot te groot voor. Maar een prijs lager dan 150 euro valt ook niet te verwachten, dankzij het slechte weer in Rusland en Oekraïne.

Door de shutdown van de Amerikaanse regering verschijnen er voorlopig geen rapporten over de graan- en sojamarkt. Trouwens ook niet over de zuivel- en vleesmarkt. Dat maakt de handel lastiger. Je neemt beslissingen met één oog dicht, zegt een zuivelhandelaar.

Prognose: tarwemarkt is stabiel.

Eén reactie

  • agro1

    pampieren overschot wellicht??? zou zo maar kunnen. eerste woord is geeeen spelvoud, hahaha.

Of registreer je om te kunnen reageren.