Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs maakt pas op de plaats op termijnmarkt

De stijging van de tarweprijs stokt. Het weer is opgeknapt rond de Zwarte Zee. En India wil af van de enorme voorraad tarwe. Ook de maisprijs tendeert lager.

De tarweprijs maakte vorige week een pas op de plaats op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Het eerstaflopende termijncontract in Parijs (november) won over de hele week slechts 50 cent en sloot vrijdag op 205 euro per ton. In Chicago sloot de notering van het decembercontract vrijdag onder de 7 dollar per bushel (186 euro per ton).

De tarweprijs steeg in de weken daarvoor door berichten over tegenvallende oogsten. De Argentijnse overheid kwam met een oogstprognose van 8,8 miljoen ton tarwe, veel minder dan de ruim 10 miljoen ton waar analisten op rekenen. Volgens Argentinië is slechts een deel van de totale prognose per ongeluk gepubliceerd. Maar het kan ook zijn dat de overheid tegenvallende prognoses tegen houdt. De tarweprijs stijgt zo hard dat het land tarwe importeert om de prijs te drukken.

Australië kampt met droogte. Ook de tarwe in China heeft last van droogte. In Rusland en Oekraïne zou een paar miljoen hectare wintergraan niet worden gezaaid door regen. Al deze berichten duwden de tarweprijs omhoog.

Maar in de loop van vorige week kwam de klad er in. Het regent niet meer in Rusland en Oekraïne. Daar is vorige week veel graan gezaaid. Eind vorige week meldde Rusland dat ruim 15,5 miljoen hectare wintergraan is gezaaid van de verwachte 16,5 miljoen hectare. In Oekraïne zit 7 miljoen hectare in de grond. Er is op 8 miljoen hectare gerekend. Het is 20 graden in Oekraïne. De telers hopen dat het graan door de warmte voldoende ontwikkeld de winter in gaat, zodat vorstschade wordt voorkomen.

De tarweprijs wordt ook gedrukt doordat India de minimumprijs voor tarwe wil verlagen. India had dit seizoen een enorme voorraad van 24 miljoen ton. Alleen China heeft meer tarwe op voorraad. Als India de minimumprijs verlaagt, komt veel tarwe op de wereldmarkt. India wil af van de voorraden, die vaak verrotten.

Ook de maisprijs tendeert lager. In Oekraïne en de EU komt de maisoogst op gang. In de Verenigde Staten worden goede hectare-opbrengsten gemeld. Het grote aanbod tijdens de oogst blijft de maisprijs voorlopig drukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.