Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs begint weer te stijgen

De impasse in de VS rond bepaling van het nationaal schuldenplafond blijft de graanmarkt frustreren. Belangrijke en voor de graanhandel invloedrijke informatie van het Amerikaanse landbouwministerie USDA over graanhandel en –productie blijft al sinds 1 oktober uit, want de kantoren zijn gesloten. De sector is gewend aan een uitgebreide en betrouwbare stroom van gegevens over de stand van het gewas en de voortgang van oogsten.

De tarweprijs beweegt momenteel opwaarts, vanwege een complex van factoren.

Rusland en Oekraïne hebben grote problemen met overvloedige neerslag, meldt het Duitse bureau Oil World. Hierdoor loopt het inzaaien van wintergranen ernstige vertraging op. Dat gaat consequenties krijgen voor de graanoogst van volgend jaar, in het bijzonder in het segment tarwe. De markt loopt er wat op vooruit. De ernst van de weersituatie blijkt ook uit de moeizame oogst van zonnebloemen. Rusland had tot en met vorige week niet meer dan een kwart binnen, bijna 3,7 miljoen ton, tegen 6 miljoen ton in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast speelt dat de concurrentie in het tarwesegment van de huidige oogst uit het Zwarte Zeegebied voor de EU de afgelopen maand minder was dan aanvankelijk te verwachten viel. Dit met het oog op grote volumes beschikbaar Russische tarwe. Er is wel veel, maar van bar slecht gebleken kwaliteit.

Ook elders stimuleert wegvallend aanbod de prijzen. In China is het droog, met als gevolg toenemende zorg met betrekking tot het inzaaien van de wintertarwe. De tarwe-oogst in Argentinië ligt op koers richting 10,36 miljoen ton. Dat is te weinig om voldoende te kunnen exporteren naar Brazilië, zodat Brazilië meer VS-tarwe nodig zal hebben.

Prognose: prijsstijging

Of registreer je om te kunnen reageren.