Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs nadert grens 500 dollar

De suikerprijs nadert de grens van 500 dollar (€368,41) op de termijnmarkt in Londen. Dinsdag tikte het decembercontract even $499,50 per ton aan. De suikerprijs is in een maand zo’n 8 procent gestegen.

Dat is niet verwonderlijk, gezien de tegenslag bij de Braziliaanse oogst. Door de regen is het suikergehalte in het riet onder het gemiddelde gedaald. Brazilië is de grootste producent en exporteur in de wereld en heeft veel invloed op de suikerprijs. Bovendien koopt de Amerikaanse overheid, tenminste vóór de recente shutdown van de regering, suiker op om de prijs te ondersteunen. Die suiker gaat naar de ethanolproductie.

Maar als je kijkt naar de suikerbalans, dan is het opmerkelijk dat de suikerprijs stijgt. De wereld produceert voor het vierde achtereenvolgende seizoen meer suiker dan het verbruikt. Dit seizoen 2013/2014, dat 1 oktober begon, is het verschil erg groot. Marktbureau Czarnikow schat het surplus op 2,0 miljoen ton. Kingsman spreekt van bijna 4,5 miljoen ton, gelijk aan de schatting van de International Sugar Organisation.

De Rabobank verwacht zelfs een surplus van 5,4 miljoen ton suiker. De wereld heeft aan het eind van dit seizoen een record van bijna 77 miljoen ton suiker op voorraad, ondanks de groei in het verbruik. De verhouding tussen eindvoorraad en verbruik, een belangrijke graadmeter voor de handel, komt op 44 procent. Het tienjaarlijks gemiddelde is 39 procent. De suikerprijs profiteert tijdelijk van de lagere productie in Brazilië. Maar de kans op een verdere stijging is klein, gezien het grote overschot.

Prognose: suikerprijs blijft stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.