Akkerbouw

Achtergrond

Suiker duurder door brand in haven

De suikerprijs steeg eind vorige week flink. Dat kwam door een grote brand in een suikeroverslagplaats in de Braziliaanse haven Santos.

De eigenaar is Copersucar, de grootste suikerproducent in Brazilië. Copersucar meldde dat 300.000 ton suiker verloren was gegaan, maar corrigeerde dat begin deze week naar 180.000 ton.

Dat is niet veel, als je het afzet tegen het suikeroverschot van minimaal 4 miljoen ton, dat de wereld dit seizoen realiseert. Toch heeft de brand invloed op de suikerprijs. Dat komt omdat de overslagterminal in Santos een belangrijke rol speelt in de Braziliaanse suikerexport. Analisten verwachten dat de exporteurs veel hinder ondervinden om de wereldmarkt te bedienen. Het kost maanden om de terminal te herstellen. Dat gecombineerd met de toch al tegenvallende suikerproductie in Brazilië, duwt de suikerprijs omhoog. Hoewel maandag de suikerprijs weer iets daalde, na de correctie van Copersucar.

De notering van het eerstaflopende suikercontract op de termijnmarkt in Londen sloot vrijdag op $513,80 per ton. Dat is de hoogste notering sinds eind juni. In New York steeg de suikerprijs even naar bijna het hoogste niveau van dit jaar.

Suiker werd de laatste weken al duurder door de trage oogst in Brazilië. Bovendien drukt de regen het suikergehalte in het riet. Twee weken geleden werd op de termijnmarkt in Londen minder dan 500 dollar per ton betaald voor het decembercontract. Dat was 100 dollar lager dan de notering van het decembercontract in oktober vorig jaar. Nu is het prijsverschil met vorig jaar geslonken naar 30 dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.