Akkerbouw

Achtergrond laatste update:7 okt 2013

Prijstechnische rust in aardappelrooitijd

De oogst van aardappelen loopt in Nederland en België gestaag door, overigens met van regio tot regio sterk wisselende hectareopbrengsten. Voor de verwerkende bedrijven is het een tijd waarin ze zich vooral van grondstof voorzien via contractleveranties en meelevering.

Prijzen liggen volgens het systeem Agriprins deze dagen tussen €12,50 per 100 kilo voor met name de Bintjes en 15 euro voor andere rassen, waarbij opvalt dat de meeste gemelde transacties nog niet bevestigd zijn. Wel bevestigd is een transactie voor meeleveren van een partij Fontane voor 20 euro, te leveren in mei.

De Belgische notering voor Bintje van Belgapom kwam vrijdag voor de vierde maal op €12,50 uit, maar wel met melding van een prijshoudende marktstemming. De aardappelen worden binnengehaald onder uitstekende omstandigheden, er is weinig tot geen dringend aanbod af land. Oogstprognoses en rooiresultaten wijzen op een voor de groei relatief gunstig verlopen maand september.

Per saldo blijft het beeld van een kleine aardappeloogst 2013 overeind, met perspectief op aardappelprijzen voor fritesgeschikt in april rond 20 euro. Dat is althans de ondergrens van het peil waarop de termijnhandel voor het contract april 2014 zich heeft gestabiliseerd in de vorige week. Maandag 7 oktober is alweer iets hoger gehandeld, tussen €21,50 en €22,90. In het toch al geplaagde Beieren levert regen nu rooiproblemen op. Ook in Polen en Rusland zit het wat dat betreft niet mee. Vooral de export uit de EU naar Rusland kan op termijn nog prijsopdrijvend gaan werken, zoals in het seizoen 2010/2011.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.