Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Prijs tafelaardappel blijft hoog

De markt voor tafelaardappelen komt wat betreft de huishoudelijke consumptie meer op gang, zoals gebruikelijk in de herfst. Aanvoer is er voldoende.

De rooiperiode loopt voor de hoofdoogst van de tafelaardappelen op zijn eind. De gemiddelde tafelrassen zijn er eerder dan fritesgeschikte. Begin deze week was er van de fritesrassen circa 85 procent gerooid, terwijl de tafelaardappelen al vrijwel binnen zijn.

De kwaliteit van de tafelaardappel is tot nu toe supermooi, meldt de handel. Het uitvalpercentage is duidelijk lager dan gebruikelijk, in alle rassen. De vorm is goed, de aardappelen zijn goed doorgegroeid, veelal is er ook beregend. Smaak en onderwatergewicht alsmede drogestofgehalte zijn ook zoals gewenst.

De diversiteit in de opbrengsten is landelijk gezien wel groot. In het noorden van het land zijn er zelfs wel percelen met zeer goede opbrengsten, maar over de hele linie bezien is de opbrengst per hectare matig tot redelijk, naar schatting 5 tot 10 procent onder het meerjarig gemiddelde.

De telersprijs van de tafelaardappelen hangt tussen 20 en 30 cent, voor de grote massa rond 25 cent. De prijzen zijn in de afgelopen weken geleidelijk iets gezakt, maar kwamen dan ook van een niveau dat nog lag boven dat van 2010, een jaar met een erg kleine aardappeloogst. Voorlopig heeft de aardappelexport zich nog niet geroerd in het segment tafelaardappelen. Echter, gezien de kleine aardappeloogst in de EU-5, met als grootste dip die in Duitsland, groot leverancier voor de tafelmarkt, lijkt het onvermijdelijk dat dat op termijn gebeurt.

Prognose: stabiele prijs.

Eén reactie

  • Damme

    Aardappelen zijn niet duur,3X op vakantie per jaar dat is duur.

Of registreer je om te kunnen reageren.