Akkerbouw

Achtergrond

Peenmarkt is rustig, met eerste telersprijzen tot 11 euro

De telersbeurs Middenmeer beet woensdag het spits af met de eerste notering voor peen van het seizoen. C/D-peen deed 8 tot 10 cent per kilo. Emmeloord hield het met de eerste peen noteringen van het seizoen op 10 tot 11 euro, voor zowel B-peen als schaaltjespeen.

Belgische inkopers van peen af land hadden in eigen land wegens rooiproblemen (na de stortregens) geen aanvoer. Afgezien van dergelijke incidentele handel is de marktstemming rustig. In Duitsland denkt men nog zeker tot en met januari voldoende eigen productie te hebben vanuit de Palts.

De inkoop van peen voor bewaring is nu voor een belangrijk deel gedaan, ruim 80 procent van de oogst heeft een bestemming. De hoogte van de noteringen waarmee de beurzen in het seizoen 2013/2014 beginnen, wijkt niet veel af ten opzichte van 2011 en 2012. Er is wel iets meer betaald voor de grovere sortering (C/D), die dan ook nog niet zo ruim beschikbaar is. In doorsnee zijn dit heel redelijke prijzen voor de start van het seizoen.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.