Akkerbouw

Achtergrond 2 reactieslaatste update:28 okt 2013

Meer vraag naar fritesaardappel voor levering op termijn

In het vrije circuit zijn goede aardappelen uit bewaring schaars. Vanwege gunstige vooruitzichten houden de telers ze vast. De export van aardappelen biedt weinig impulsen. Gering aanbod houdt de prijs in stand. Er leeft weliswaar hoop op aantrekkende vraag uit Rusland, maar dat is een notoir onzekere markt.

Verenigde Telers Akkerbouw verhoogde vrijdag in de tweede week van de noteringen van de aardappelprijzen wel: fritesgeschikt steeg een euro naar 16 tot 19 euro per 100 kilo, de exportaardappelen kwamen op €16,50 tot €21,00 (plus 75 cent). VTA liet de ondermaatse fritesaardappelen staan op 11 tot tot 12 euro.

Levering van aardappelen af land, maar ook voortijdige afvoer uit bewaring, is in de afgelopen dagen toegenomen. Dit komt doordat van de door regenoverlast getroffen gebieden in onder meer Zuidwest-Nederland, partijen kwalitatief achteruit gaan (bederf) en weg moeten om er nog iets aan te hebben. Vooralsnog is niet duidelijk hoe groot de effecten van dringend aanbod zullen zijn, maar de in de bewaring problematische partijen gaan nog weken de normale gang van zaken verstoren.

De fritesaardappelen verwerkende industrie zal de nu gerooide 'probleemaardappelen' in principe voor wat latere levering hebben gecontracteerd en krijgt meer tonnen aangeboden dan bedoeld. Voor de periode later in het seizoen zal er juist een wat geringer aanbod kunnen ontstaan, dan wel gewijzigd afleverschema. In de week na het verregende weekeinde zijn er dan ook opvallend veel zaken gedaan voor levering in april en later. Het ging om overwegend transacties van meegeleverde aardappelen dan wel op basis van participatie.

Prognose: de prijs blijft gelijk.

Laatste reacties

  • koestal

    De patat blijft duur,heb ik gemerkt

  • huisverkoop

    Aardappels zijn niet duur , wat er bij komt dat is duur

Of registreer je om te kunnen reageren.