Akkerbouw

Achtergrond laatste update:4 okt 2013

Matige groei drukt aandeel B-spruiten

"Aan het begin van de pluk was de prijsvorming even leuk, maar nu zitten we op een tweesprong: doorgaan met plukken of wachten totdat er meer B-spruiten bijgegroeid zijn. Dat is geen goed vooruitzicht, vind ik”.

De teler in kwestie heeft in feite geen keus, net als bijna al zijn collega’s: de pluk moet door. Voor de B’s krijgt hij nog een redelijke prijs, vindt hij, maar voor de A’s niet. Die gaan naar 40 cent per kilo, richting kostprijs dus. "Pluk je nu onder de 20 ton per hectare, dan heb je relatief veel A’s. De meeste handelshuizen zijn daar niet op ingesteld. Die bellen elkaar om A’s aan te bieden. Dat werkt altijd prijsverlagend."

Het is de vraag hoe een hoger aanbod A-spruiten de afzet naar Duitsland beïnvloedt. Het zou kunnen dat de prijsvorming (verder) onder druk komt te staan. Een goede groeispurt zou nog wel wat goed kunnen maken, maar dan moet het weer wel meewerken. Dat laatste lijkt er niet in te zitten. Sinds de meer dan royale neerslag van twee weken geleden heeft het amper of niet meer geregend, met een wind die hoofdzakelijk uit oostelijke richting komt. Dat zijn bepaald geen groeibevorderende condities. Er zijn zelfs telers die alweer gedwongen worden om de beregeningsinstallatie uit de schuur te halen. Nadelig kan bovendien zijn dat het weer ook nog niet echt uitnodigt voor de consumptie van spruiten. Bovendien is het aanbod andere kookgroente ook nog goed op peil en vaak tegen scherpe prijzen. De kwaliteit is goed, behoudens wat koolmotgaatjes.

Topproducties worden eigenlijk niet meer verwacht, dus ook niet op lange termijn. De vraag is of dat ongunstig is. Het vorige seizoen pakte dat voor veel telers goed uit, doordat de markt de productie goed kon bijhouden. Telers rekenen daar deze keer weer min of meer op, wordt van verschillende kanten aangegeven. "De vraag naar B’s blijft en dat is uiteindelijk goed voor de prijsvorming", zo wordt geredeneerd.

Verwachting prijsvorming: neutraal tot licht onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.