Akkerbouw

Achtergrond

Markt voor prei kabbelt verder

De prijzen voor prei liggen met 25 tot 35 cent per kilo voor lang wit op een normaal niveau voor de tijd van het jaar. Ook de aanvoer doet niet veel onder voor de afgelopen jaren, zodat gesproken kan worden van een gezapige markt.

Op Veiling REO is de aanvoer met 900.000 kilo per week op het moment iets lager dan in de voorgaande twee jaren. In 2012 werd in deze periode 1 miljoen kilo per week aangevoerd en in 2012 was dat 1,2 miljoen kilo. De lagere aanvoer heeft volgens de woordvoerder van REO niets te maken met natte rooiomstandigheden, maar alles met de hoos aan te oogsten bloemkool in West-Vlaanderen door uitstel van de koolaanleg in een eerder stadium en het bij elkaar lopen van plantingen door de omstandigheden in de afgelopen weken. Bloemkool gaat op bedrijven in West-Vlaanderen vaak gepaard met de teelt van prei en het rooien daarvan heeft nu even dus geen prioriteit.

Ook in Nederland heeft de overvloedige neerslag niet tot rooiproblemen geleid, waardoor de aanvoer ook in ons land op een normaal niveau zit met de daaraan gekoppelde, maar wel voor deze tijd van het jaar gebruikelijke, matige prijsvorming.

Traditioneel is de maand november geen beste als het om de prijsvorming van prei gaat en met de toenemende aanvoer in België valt er dan voorlopig ook weinig verbetering te verwachten. Of het moet zijn dat er al vroeg sprake is van (nacht)vorst, waardoor de vraag naar prei zou kunnen toenemen.

Tendens: langzaam aantrekkende aanvoer met stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.