Akkerbouw

Achtergrond

Kostprijsplus voor ijsbergsla 2013

Telers van ijsbergsla hebben slechtere jaren meegemaakt dan 2013. De meeste reacties op de vraag hoe seizoen 2013 is uitgepakt, variëren van 'redelijk tot normaal'.

Wel steeds met de kanttekening dat de goede prijsvorming in mei en het begin van juni 'het seizoen heeft gered'. Wie in het begin niet aan de markt was, heeft dat de rest van het jaar niet meer kunnen inhalen.

Begin mei lag het prijsniveau op 70 tot 80 cent per krop, in de loop van juni zakte de prijs naar 50 tot 60 cent. De rest van het seizoen kon daar niet meer aan tippen, met goed gelukte teelten met hoge slagingspercentages. Dat was ook zo in de rest van Europa. Traditionele afnemers als Italië en Rusland waren wel aan de markt, wat zorgde dat de productie ook verkocht werd, maar in een mate waardoor vraag en aanbod behoorlijk in evenwicht bleven. Dat gaf een matige prijsvorming die ook niet meer omhoog ging, uitgezonderd een kleine opleving in september. Engeland is met name aan de markt als er tekorten zijn. "Daar konden we dit jaar dus ook niet veel kwijt, aldus een handelaar."

Veiling BelOrta in Sint Katelijne Waver karakteriseert 2013 voor ijsbergsla eveneens als normaal, maar met goede prijzen in mei en behoorlijke prijzen in de daarop volgende maanden. Een woordvoerder becijfert een gemiddelde prijs van 40 cent per krop, "4 cent meer ten opzichte van 2012 en 4 cent lager ten opzichte van 2010".

Momenteel wordt nog mondjesmaat ijsbergsla geoogst, uitsluitend op contract. De vrije markt wordt sinds twee weken ingevuld met Spaans product.

Of registreer je om te kunnen reageren.