Akkerbouw

Achtergrond

Handel op toch al rustige peenmarkt kalmeert

De markt voor peen is erg rustig. Inkopen voor de bewaring door de koelhuizen loopt naar het eind. Na volgende week zal 90 procent afgerond kunnen zijn.

De export is gering, met schoorvoetende levering aan Rusland, verder kleine partijen voor Duitsland en België. Telersprijzen liggen tussen 10 cent per kilo voor directe levering en 12 cent voor goede bewaarpeen. Grof is wat duurder dan B-peen.  Vorig jaar was de peen grover dan de oogst 2013. De kwaliteit van de Hollandse bewaarpeen uit de polders lijkt goed. Nauwelijks muizenvraat, minder kromme en vertakte wortelen. De peen heeft ook een mooie lengte. Er lijken wat minder kilo's geoogst, maar de opbrengsten variëren sterk. Daarbij geldt dat de vroeger ingezaaide percelen het meest opbrengen. De invloed van de droogte in de zomer is behoorlijk groot  geweest. Opbrengsten kunnen uiteenlopen. Vergelijking met vorige seizoenen uitdrukken in kisten gaat niet op, aangezien de peen momenteel aanzienlijk mooier in de kist komt, zonder een teveel aan mee gerooide grond.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.