Akkerbouw

Achtergrond

Grote voorraad VS drukt sojaprijs

De sojaprijs zakt naar aanleiding van een rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het ministerie stelt dat er 3,83 miljoen ton sojabonen op voorraad lagen op 1 september.

Dat is meer dan analisten hadden verwacht, gezien de matige oogst van vorig jaar. Maar volgens het USDA is het areaal sojabonen dat is geoogst groter uitgevallen. En de hectareopbrengsten lagen hoger dan gedacht.

De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) stond maandagavond op 265 punten. Dat is de laagste stand sinds half augustus. Toen dreigden sojabonen in de VS last te krijgen van droogte. Maar dat viel uiteindelijk mee, waarna de prijs weer daalde.

De verwachtingen voor de nieuwe oogst zijn hoog gespannen. Het USDA meldt in het wekelijkse rapport over de gewassen dat 53 procent van alle sojapercelen er goed of uitstekend bij staat. Vorige week was dat nog 50 procent. De soja herstelt dus goed van de droogte. Bovendien telen de Amerikaanse akkerbouwers dit jaar 31,47 miljoen hectare sojabonen. Dat is een record. Gerekend met de verwachte hectareopbrengst komt de Amerikaanse oogst op 85,7 miljoen ton sojabonen. Dat is de vierde oogst ooit.

Daar komt bij dat het zaaiseizoen in Zuid-Amerika is begonnen. Analisten verwachten dat de akkerbouwers daar meer sojabonen telen, aangespoord door de goede prijzen van afgelopen seizoen. De wereld gaat dit seizoen een record aan sojabonen oogsten. Dat blijft de prijzen drukken.

Koolzaad profiteerde lange tijd van de opleving van de sojaprijs. Maar nu de sojaprijs daalt, zakt ook de koolzaadprijs op de termijnmarkt in Parijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.