Akkerbouw

Achtergrond

Groot verschil tarwe- en maisprijs

De tarweprijs werd lange tijd ondersteund door de trage inzaai van wintergraan in Rusland en Oekraïne. In Rusland is uiteindelijk 1 miljoen hectare tarwe niet geoogst.

Maar nu daalt de tarweprijs. De achterstand in zaaien is daar vrijwel ingehaald. Bovendien verloopt het inzaaien van tarwe in de Verenigde Staten en Europa voorspoedig.

De tarweprijs zakt ook vanwege de daling van de maisprijs. De maisprijs bereikte dinsdag op de termijnmarkt in Chicago de laagste stand sinds augustus 2010, maar herstelde later op de handelsdag weer iets. Er wordt volop mais geoogst in de VS. Dat drukt de prijs. Ook Oekraïne oogst heel veel mais. De notering van het novembercontract zakte in Parijs maandag en dinsdag dan ook met bijna 5 euro.

De vraag is wat de tarwe- en maisprijzen gaan doen. In Parijs noteren de tarwecontracten bijna 30 euro hoger dan de maiscontracten. Nu is tarwe meestal duurder dan mais, maar dit verschil is erg groot. Ook in Chicago is het verschil tussen tarwe- en maisprijzen groot.

Het kan twee kanten op. Of de maisprijs kruipt omhoog naar de tarweprijs, of de tarweprijs zakt richting de maisprijs. Het laatste is het meest waarschijnlijk, omdat de wereld dit seizoen erg veel mais oogst en ook een overschot aan tarwe heeft. Maar het is nog afwachten hoeveel tarwe het zuidelijk halfrond gaat oogsten. De eerste prognoses uit Argentinië en Australië wijzen op tegenvallende hectare-opbrengsten.

De prijs van sojabonen zakt niet verder. Palmolie werd duurder en er is veel vraag naar sojabonen. Vooral China koopt veel soja.

Prognose: prijs staat onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.