Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Graanmarkt schrikt van USDA-rapport

De graan- en sojaprijzen stegen woensdag tijdens de handelsdag licht op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. De prijzen lijken zich enigszins te herstellen van de dreun die het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) maandagavond uitdeelde met een publicatie over de voorraden.

Volgens USDA lag er op 1 september veel meer mais en sojabonen op voorraad in de VS dan marktanalisten hadden voorspeld.

Het rapport doorbrak de opwaartse trend, die net zichtbaar was op de graanmarkt. Analisten dachten dat de prijzen voor mais en sojabonen de bodem wel hadden bereikt en de tarweprijs klom langzaam omhoog. Maar zo’n rapport van USDA heeft tijdelijk veel invloed op de prijzen. Dat wordt flink versterkt door speculanten, die aangetrokken worden door grillige markten omdat ze wat kunnen verdienen aan de prijsbewegingen.

Het is niet vreemd dat de mais- en sojaprijzen van slag raken door zo’n rapport. Er wordt volop geoogst in de Verenigde Staten en dat geeft altijd prijsdruk. En de VS verwacht ook nog eens grote oogsten.

Tarwe wordt op dit moment bijna nergens geoogst in de wereld. De tarweprijs wordt bovendien in de benen gehouden doordat het veel regent in Oekraïne en Rusland. Analisten verwachten dat een deel van de wintertarwe daardoor niet wordt gezaaid. Beide landen exporteren veel tarwe en zijn vooral voor de EU grote concurrenten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Bovendien gaat de Russische overheid vanaf volgende week structureel tarwe opkopen in eigen land. De voorraden zijn behoorlijk geslonken na de slechte oogst van vorig jaar.

Prognose: markt is onzeker.

Eén reactie

  • ed12345

    de USDA rapporten zijn goed voor de speculanten maar stellen niet zo veel voor bij de profesionele handelaar

Of registreer je om te kunnen reageren.