Akkerbouw

Achtergrond

Goedkoper soja drukt koolzaadprijs

De koolzaadprijs daalt. Op de termijnmarkt in Parijs sloot het novembercontract maandag op €365,20 per ton. Dat is de laagste slotstand sinds 1 oktober. De notering ligt bijna 120 euro onder het niveau van eind oktober vorig jaar.

De druk op de prijs van sojabonen duwt ook de notering van koolzaad omlaag. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor sojabonen staat op 264 punten. Dat was eind oktober vorig jaar bijna 300 punten.

In de Verenigde Staten is nu 77 procent van de sojabonen geoogst. De hectare-opbrengsten vallen mee. Analisten kijken uit naar het Wasde-rapport dat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) 8 november publiceert. Dan wordt duidelijk of USDA de sojaoogst aanpast.

Het grote aanbod tijdens de oogst in de VS drukt de prijs. Het is niet waarschijnlijk dat sojabonen duurder zullen worden. Volgens IGC produceert de wereld dit seizoen een record van 280 miljoen ton sojabonen. Het verbruik blijft steken op ongeveer 277 miljoen ton. Het overschot van 3 miljoen ton blijft de prijs drukken. Daar komt bij dat analisten een groei van het areaal sojabonen verwachten in Zuid-Amerika.

Dat de prijs van sojabonen niet in elkaar stort, komt door de grote vraag. Vooral China koopt veel sojabonen op de wereldmarkt. De VS exporteerde vorige week bijna 1 miljoen ton, op een verwachte productie van 86 miljoen ton.

De prijsdruk bij soja drukt ook de koolzaadprijs. Daar komt bij dat de EU dit jaar meer koolzaad en zonnebloemen oogst dan vorig jaar. Ook Canada heeft veel koolzaad geoogst. Dat drukt de prijs extra.

Prognose: markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.