Akkerbouw

Achtergrond

Gering aanbod uien houdt prijs hoog

De zware regen van begin vorige week heeft minder schade opgeleverd aan de uienopbrengst dan bij de aardappelen en heeft eigenlijk geen effect gehad op het prijspeil.

Er kwamen aanvankelijk dan ook maar kleine wijzigingen van de uien-telersprijzen deze week. Goes kwam voor het eerst met noteringen voor droog uit de schuur geleverde uien. Ten opzichte van de af land prijs steeg voor 30 procent grof de onderzijde met 50 cent en voor 60 procent grof de bovenzijde. Er is binnenkort echter meer te krijgen voor goede uien, nu er minder aanvoer is. De handel blijft daardoor tam, met weinig transacties.

Middenmeer kwam met noteringen voor zowel af land (13 tot 14 euro per 100 kilo, wat voor 60 procent een euro verlaging is) als voor droog uit schuur, die over de hele linie met 50 cent hoger scoorde dan de voorgaande week. Telers houden de uien duidelijk meer vast nu ze liggen opgeslagen. Emmeloord noteert droog uit de schuur flink hoger dan af land, met als stemming prijshoudend. Voor sorteerders is de vastere stemming bij de telers een lastige zaak. Zij kunnen wat ze duur inkopen niet rendabel doorstoten voor export, waar de afzet matig tot redelijk is. Dat betekent werken onder de kostprijs. De baalprijzen blijven alleen voor de echt grove uien overeind (21 tot 23 euro), voor de middelgrote sortering (18 euro) staat er druk op.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.